Met een halflege koffer terug naar huis.

Met een halflege koffer terug naar huis.

03-03-2018
Vrouwelijk schoon
Wat een onvergetelijke reis heb ik samen met mijn man Pim achter de rug.
Terug uit Gambia en Senegal heb ik de kleine 600 foto's al tientallen keren bekeken, ik kan er geen genoeg van krijgen. Met name de Gambiaanse vrouwen staan in mijn geheugen gegrift, wat een schoonheden in hun kleurrijke doeken. Afrikaanse prints en heldere kleuren, daar kan geen Europees kledingadvies tegen op.

Op bezoek bij de dames thuis
Een kijkje in de 'garderobekast' van de ladies mag natuurlijk niet ontbreken als je de kans krijgt in hun compound op bezoek te mogen. Beladen met rijst, zeep, suiker en thee worden we welkom geheten door de chief van de familie. We mogen ongegeneerd alle hutten binnen lopen. Vol trots wordt een matras getoond, later horen we van de gids dat het hebben van een matras status betekent. 
Mijn oog valt op een mand vol met kleurrijke lappen wat de garderobe van de bewoonster voorstelt. Met enige wikkelkunst maakt ze heel handig kledingcreaties en het ziet er fabuleus uit. De dames stralen, fris en schoon. 

Trotse rechte houding
Hoe doen ze dat toch? Het krioelt van de kleine kinderen, waarvan we er trouwens niet een hebben horen huilen. Ze dragen veelal een kind mee op hun rug en grote zware schalen of emmers op hun hoofd. Moeiteloos rechtop in de zinderende hitte. Fier gaan ze op de foto. Respect!

Met een halflege koffer terug naar Nederland
Op de markten ontdek ik dat veel vrouwen een centje bijverdienen met de verkoop van tweedehands kleding. Europese kleding is hot. Hoodies en t-shirts worden moeiteloos gecombineerd met een Afrikaanse lap die als rok dient. Slippertje eronder en klaar.
Hoewel ik mijn outfits minder mooi vind dan de prachtige kleurrijke doeken en dat het voelt alsof ik iets stoms weggeef, is Marie zichtbaar blij met mijn spontane actie. Ik laat de halve inhoud van mijn koffer achter. Ik ben hoopvol dat de Gambiaanse dames er leuke creaties van maken waar ze blij van worden en onderneemster Marie heeft weer wat nieuw goed in haar 'winkel'.
 
Dankbaar, dat ik deze niet alledaagse reis heb mogen maken, pak ik de draad weer op. Maar niet voordat ik nog wat foto's plaats want ik kan er geen genoeg van krijgen ;-).